dijous, 23 d’abril del 2009

La Llei de Dependència


La Llei de Dependència intenta ajudar i atendre a les persones en situació de necessitat que no poden valer-se per si mateixes, tant persones grans com més joves.

Aquí a Catalunya estem bastant més preparats i avançats en aquesta situació que a la resta d’Estat Espanyol.

La dependència es classifica en tres graus: el primer, segon i tercer grau. El grau primer és la dependència moderada; la persona necessita ajuda al menys una vegada al dia. En el segon, la persona necessita ajuda de dues a tres vegades al dia. Finalment, el tercer grau, la persona necessita ajuda vàries vegades al dia degut a la seva pèrdua total d’autonomia física i/o mental.

Per a aquestes persones, hi ha dos tipus de prestacions: les econòmiques i les de serveis. Les ajudes de servei són d’atenció domiciliaria, atenció a les necessitats de la llar, centres de dia per a majors de 65 anys i centres de dia per menors de 65. També hi ha residències per a persones grans en situació de dependència i diferents tipus de discapacitat, per tal de que puguin ser més independents mitjançant la fomentació de l’autonomia i la motivació.

Hi ha pacients amb demència els quals tenen un grau de dependència molt alt. La seva demència pot estar produïda per diferents causes, una d’elles és el dany a les cèl·lules cerebrals. L’Alzheimer n’és un exemple. A nivell extern, trobem demències a causa d’un infart vascular o per manca d’oxigen.

Actualment, en els temps que estem, tenim molts recursos per facilitar la dependència i fins i tot per a que els malalts puguin millorar físicament i emocionalment la seva situació. En resum jo crec que hem de ser més positius i fer tot allò possible per motivar-los i poder aconseguir la major autonomia possible.

Ramona Jurado